+

Néhány gondolat a kulturált pálinkafogyasztásról

Néhány gondolat a kulturált pálinkafogyasztásról.

A kulturált pálinkafogyasztás tökéletes része lehet bármelyik életeseményünknek.

Számos italnak létezik úgynevezett aromakereke, amelynek segítségével bemutatják a fogyasztóknak annak összetett aromavilágát. Nincs ez másként a pálinka esetében sem. Ezek feltáráshoz foglalkozunk az ital hőmérsékletével, mennyiséggel, a fogyasztás idejével, a használt pohárral. A legtöbben nem vagyunk képzett kóstolók vagy bírák, de egy értő fogyasztás nem lehet senki kárára sem. 

 

A pálinkaivásra számos érdekes vélemény létezik, de a szakszerű fogyasztással azért érdemes picit foglalkozni, mert maga az élmény, amit egy szépen megkomponált ital tudatosan megfigyelt kortyolásával átélhetünk, képes megváltoztatni az itallal kapcsolatos véleményünket talán egész életünkre.

Számos kísérlet támasztotta alá, hogy 20°C körül a legideálisabb a pálinkában megtalálható akár 1200 különböző aromakomponens érvényesülése, vagyis a legteljesebb illat- és ízélmény kiteljesülése, elérése. A hideg pálinka tompítja a legtöbb kellemes aromakomponenst, azokat magába zárja, így a fogyasztása nem lesz kellemes élmény.  

A pohár választásnál az a cél, hogy hogy a pálinka illatai a lehető legnagyobb teljességben jussanak az orrunkba. Az ideális pohár talpas, a kehely felfelé szűkülő, vagy a tényleges tulipánformát idéző. Az öblösség biztosítja a levegővel való optimális keveredést és garantálja, hogy az illatmolekulák teljes mennyiségben az orrunk irányába terelődnek fogyasztás közben. A poharat a talpnál vagy a szárnál fogjuk. A gasztronómiában általánosan hasznát poharak 6-8 cl űrtartalmúak, melyekbe az ideális mennyiség a 2-3 cl ital töltése.

Fontos, hogy csak olyan pálinkát kóstoljunk meg, melynek illata is kíváncsivá tesz bennünket. Ha kellemetlen, nemtetsző az illat, nyugodtan visszautasíthatjuk az italt. Nem kell szégyellni véleményünket. A legtöbb pálinka pohárban töltés után azonnal fogyasztható. A pohárban mozgassuk meg az italt annyira, hogy az az oldalfalon jobban szét tudjon terülni a nagyobb párolgás érdekében. Először csak kis kortyot veszünk egyszerre a szájba és engedjük a pálinkát körbefutni, ami ott tovább párolog. Az illatok így az orrgaraton keresztül visszajutnak az orrba és kiegészülnek, a nyeléskor a garatba került aromakomponensek sokaságával is. Ennél jobban már nem tudjuk fokozni az élményt.

Ha tökéletes gasztronómiai élményt szeretnénk, akkor éltelekkel a hozzájuk illő gyümölcsből készült pálinkát igyunk. Egyébként pedig a fogyasztás idejére általánosan igaz, hogy étkezés előtt, közben és után is, de mértékkel!

 

Kapcsolat

  • 4324 Kállósemjén, Forrás tanya 32.
  • +36703873868
  • semjenipalinka@gmail.com

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót. A süti beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.